Stekta äpplen i ugn

Ett gott och enkelt sätt att ordna efterrätten. Lätt att variera och inte minst vacker på fatet!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 8 mindre äpplen eller 4 större
  • 3 msk smör
  • 3 msk socker, gärna rårörsocker
  • 2 tsk kanel
  • 3 msk sirap

variera fyllningen med

  • 4 msk mandelmassa
  • 1 msk smör
  • 1 msk socker
  • 1 tsk kardemumma
  • 3 msk sirap
  • 1 msk kokosflingor, strös över före stekning

Gör så här:

Smörj en ugnsfast form, lagom så att äpplena ryms precis. Skölj äpplena och skär bort kärnhusen.

Blanda smör, socker och kanel och rör slätt. Ställ äpplena i formen och fyll hålen efter kärnhusen med smörblandningen.

Ringla sirap över äpplena och stek dem i ugnen i 225 grader tills de blivit mjuka och fått färg.

Servera varma med vaniljglass, vaniljsås eller vispgrädde.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av R.S
9 september 2014

Byt ut sirap mot Honung

Kommentar av m,n
13 oktober 2012

kan man byta ut smöret mot olivolja?

Redaktionens kommentar
Det går, men du får en helt annan smak.
Kommentar av figge ferrumm:D
5 januari 2010

riktigt smarrit. tummen upp (Y) D: ty for sharing ;)

Kommentar av Bosse
23 januari 2010

Min barndom! - och då var såsen gjord av stång och grädde såklart - gott!

Kommentar av B
23 januari 2010

Skala äpplena o packa dem tätt i formen!

Svar av ettuP
29 september 2012

Bättre med skal kvar, äpplen har en egenhet att spricka annars

Svar av R.S
9 september 2014

Dom ska SKALAS .

Kommentar av Tommy
28 augusti 2010

Med eller utan skal på äpplerna

Redaktionens kommentar
Är skalen fina så kan de absolut bara kvar. Men båda delar går fint!
Svar av
17 september 2010

connie med kokosflingor på och inoljad i sirap mumsfillibaba


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

bakapizza.se

Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

lasagne.nu


Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

Förr las lutfisken i blöt till Annadagen, nionde december, men gamla traditioner ger vika för nya. Förbered pepparkaksbaket kvällen innan genom att göra degen klar och ställa den svalt. Vårt nya grundrecept på pepparkakor är gjort på farinsocker och har härligt kryddig smak. Läs våra tips om du är osäker inför baket! Det finns gott om recept att välja på, såväl skurna pepparkakor som vita pepparkakor.

Kanske ska barnen vara med och baka? Ladda upp med extra kavlar, förkläden och en rejäl omgång kristyr. Det är nämligen väldigt roligt att dekorera pepparkakorna!

 pepparkaksrecept.se