Citronpaj med marängtäcke

En perfekt avslutning på en middag!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Pajskal

  • 125 g smör
  • 1-2 msk kallt vatten
  • 2 1/2 dl vetemjöl

Citronkräm

  • 3 äggulor
  • 50 g smör
  • saften av en citron
  • finrivet skal av en citron
  • 1 msk vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 1/2 dl florsocker

Gör så här:

Bland ingredienserna till degen och arbeta samman till en smidig deg, för hand eller i matberedare.

Ställ degen kallt en stund. Kavla sedan ut degen så att den täcker pajformen, den ska räcka upp över kanterna.

Smörj formen, eller skölj den med kallt vatten innan du lägger i pajdegen.

Grädda pajdegen i cirka 10 minuter i 225 grader, tills den fått fin färg. Låt svalna.

Vispa samman ingredienserna till fyllning i en kastrull. Sjud under vispning till den tjocknar. Ta av från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat något.

Ett sätt att påskynda avsvalningen är att sätta kastrullen i vattenbad.

Bred ut citronkrämen i pajskalet.

Vispa upp äggvitorna till hårt skum. Blanda försiktigt ner sockret.

Bred ut marängen över citronkrämen och grädda pajen i cirka 200 grader tills den fått fin färg.

Servera ljummen eller kall, som den är eller med vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very interesting subject , appreciate it for posting . All human beings should try to learn before they die what they are running from, and to, and why. by James Thurber. cdgfaeekcfcefeac
19 juni 2014

Very interesting subject , appreciate it for posting . All human beings should try to learn before they die what they are running from, and to, and why. by James Thurber. cdgfaeekcfcefeac

Kommentar av Kerstin
28 april 2013

Jättegod citronkräm men receptet gav så lite så jag gjorde lite extra. Marängen blev helt hemsk! Ostekt, tjockt lager äggvita i princip! Fick skrapa av nästan allt för att kunna äta. Nästa gång gör jag en annan maräng med strösocker och gör ett tunnare maränglager.

Kommentar av osignerat
22 mars 2013

Jag tog 1½ dl socker i marängen det smakade för lite sött av bara ½ dl florsocker. med detta blev den mkt god.

Kommentar av Bette
21 mars 2013

jag tog bara en tesked vetemjöl i äggsmeten föreställer mig att det blir som cement om man tar en matsked? Underligt att inte smöret skall röras i efteråt men det spelar kanske ingen roll när man ändå skall grädda den efteråt

Kommentar av kalle
19 november 2012

Skulle vilja ha en mer exakt tid för hur länge pajen ska gräddas, istället för "grädda till den fått fin färg".. Min var jättefin när jag tog ut, men marängen var ju ta mig tusan som gummi. Ska det vara så?

Redaktionens kommentar
Nej, marängen ska vara mjuk men inte seg. Skälet till att det inte står någon exakt tid är att det varierar från ugn till ugn.
Kommentar av Greta
15 november 2012

Ska det verkligen inte vara socker i pajdegen? Jag bakade den här pajen till mina vänner och både jag och dom tycker det smakar matpaj.. Annars var den jättegod!

Redaktionens kommentar
Visst kan du sockra degen lite om du vill. Använd gärna florsocker.
Kommentar av Emelie
30 maj 2012

ska smöret smältas?

Redaktionens kommentar
Nej, till pajdegen finfördelas smöret kallt i vetemjölet. Med matberedare går det snabbt och lätt! En varm pajdeg går inte att kavla, därför används kallt smör och degen får sedan vila kallt en stund.
Kommentar av Horse Girl
3 april 2012

herre gud det är så jäkla gott

Kommentar av Marcelo
12 mars 2012

Folk glömmer ju tydligen att det är superviktigt att det inte finns någon äggula alls i marängen annars blir den inte fluffigt. Minsta lilla kan förstöra hela marängen.

Kommentar av Moa
30 januari 2012

Ojojoj, så gött! Bästa pajen!

Svar av Melinda Wahggren
3 april 2012

jag håller med min lille bror wille älskade pajen

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

efterratter.se

Lyxig risotto

Krämig räkrisotto

En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!

risotto.nu


Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

Ingen kan vara likgiltig inför lukten av nybakat bröd. Att baka själv har blivit ett intresse som fångar allt fler. Förutom smaken så får du ett bröd du garanterat vet vad det innehåller. Och så kan du anpassa brödet så det passar din smak: Börja dagen med hålkakor, baka eget surdegsbröd till kallskuret och osten eller svänga ihop baguetter som passar soppan. Prova gärna ett nytt recept på grahamsbröd som är perfekt till höstens värmande grytor och soppor! Eller baka mångas favoritbröd – luftigt dinkelbröd till maten.

 hembakatbrod.se