Citronpaj med marängtäcke

En perfekt avslutning på en middag!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Pajskal

  • 125 g smör
  • 1-2 msk kallt vatten
  • 2 1/2 dl vetemjöl

Citronkräm

  • 3 äggulor
  • 50 g smör
  • saften av en citron
  • finrivet skal av en citron
  • 1 msk vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 1/2 dl florsocker

Gör så här:

Bland ingredienserna till degen och arbeta samman till en smidig deg, för hand eller i matberedare.

Ställ degen kallt en stund. Kavla sedan ut degen så att den täcker pajformen, den ska räcka upp över kanterna.

Smörj formen, eller skölj den med kallt vatten innan du lägger i pajdegen.

Grädda pajdegen i cirka 10 minuter i 225 grader, tills den fått fin färg. Låt svalna.

Vispa samman ingredienserna till fyllning i en kastrull. Sjud under vispning till den tjocknar. Ta av från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat något.

Ett sätt att påskynda avsvalningen är att sätta kastrullen i vattenbad.

Bred ut citronkrämen i pajskalet.

Vispa upp äggvitorna till hårt skum. Blanda försiktigt ner sockret.

Bred ut marängen över citronkrämen och grädda pajen i cirka 200 grader tills den fått fin färg.

Servera ljummen eller kall, som den är eller med vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very interesting subject , appreciate it for posting . All human beings should try to learn before they die what they are running from, and to, and why. by James Thurber. cdgfaeekcfcefeac
19 juni 2014

Very interesting subject , appreciate it for posting . All human beings should try to learn before they die what they are running from, and to, and why. by James Thurber. cdgfaeekcfcefeac

Kommentar av Kerstin
28 april 2013

Jättegod citronkräm men receptet gav så lite så jag gjorde lite extra. Marängen blev helt hemsk! Ostekt, tjockt lager äggvita i princip! Fick skrapa av nästan allt för att kunna äta. Nästa gång gör jag en annan maräng med strösocker och gör ett tunnare maränglager.

Kommentar av osignerat
22 mars 2013

Jag tog 1½ dl socker i marängen det smakade för lite sött av bara ½ dl florsocker. med detta blev den mkt god.

Kommentar av Bette
21 mars 2013

jag tog bara en tesked vetemjöl i äggsmeten föreställer mig att det blir som cement om man tar en matsked? Underligt att inte smöret skall röras i efteråt men det spelar kanske ingen roll när man ändå skall grädda den efteråt

Kommentar av kalle
19 november 2012

Skulle vilja ha en mer exakt tid för hur länge pajen ska gräddas, istället för "grädda till den fått fin färg".. Min var jättefin när jag tog ut, men marängen var ju ta mig tusan som gummi. Ska det vara så?

Redaktionens kommentar
Nej, marängen ska vara mjuk men inte seg. Skälet till att det inte står någon exakt tid är att det varierar från ugn till ugn.
Kommentar av Greta
15 november 2012

Ska det verkligen inte vara socker i pajdegen? Jag bakade den här pajen till mina vänner och både jag och dom tycker det smakar matpaj.. Annars var den jättegod!

Redaktionens kommentar
Visst kan du sockra degen lite om du vill. Använd gärna florsocker.
Kommentar av Emelie
30 maj 2012

ska smöret smältas?

Redaktionens kommentar
Nej, till pajdegen finfördelas smöret kallt i vetemjölet. Med matberedare går det snabbt och lätt! En varm pajdeg går inte att kavla, därför används kallt smör och degen får sedan vila kallt en stund.
Kommentar av Horse Girl
3 april 2012

herre gud det är så jäkla gott

Kommentar av Marcelo
12 mars 2012

Folk glömmer ju tydligen att det är superviktigt att det inte finns någon äggula alls i marängen annars blir den inte fluffigt. Minsta lilla kan förstöra hela marängen.

Kommentar av Moa
30 januari 2012

Ojojoj, så gött! Bästa pajen!

Svar av Melinda Wahggren
3 april 2012

jag håller med min lille bror wille älskade pajen

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

sopprecept.se

Frukostbullar

Frallor för alla

Med våren kommer ljusare morgnar. Dags att stiga upp och baka morotsbullar kanske?

frukostbullar.se


Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

Surdegsbakandet stannade inte vid att bli en våg. Det är en alldeles för bra metod för att glömmas bort! Vi hjälper dig komma igång med din egen surdeg så du kan baka allt från grovt rågbröd med russin till ljust formbröd.

Experimentera gärna med dinkel eller havre för att hitta din favorit till frukosten. För dig som inte har degblandare eller starka armar rekommenderar vi knådfritt dinkelbröd helt utan jäst. Välkommen till en värld av gott bröd!

 surdegsbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Helgkyckling

Lättlagad kyckling. Filéer i ugn, fyllda med smakrik korv…Lätt nog för vardagen – gott nog för helgen!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...