Citronpaj med marängtäcke

En perfekt avslutning på en middag!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Pajskal

  • 125 g smör
  • 1-2 msk kallt vatten
  • 2 1/2 dl vetemjöl

Citronkräm

  • 3 äggulor
  • 50 g smör
  • saften av en citron
  • finrivet skal av en citron
  • 1 msk vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 1/2 dl florsocker

Gör så här:

Bland ingredienserna till degen och arbeta samman till en smidig deg, för hand eller i matberedare.

Ställ degen kallt en stund. Kavla sedan ut degen så att den täcker pajformen, den ska räcka upp över kanterna.

Smörj formen, eller skölj den med kallt vatten innan du lägger i pajdegen.

Grädda pajdegen i cirka 10 minuter i 225 grader, tills den fått fin färg. Låt svalna.

Vispa samman ingredienserna till fyllning i en kastrull. Sjud under vispning till den tjocknar. Ta av från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat något.

Ett sätt att påskynda avsvalningen är att sätta kastrullen i vattenbad.

Bred ut citronkrämen i pajskalet.

Vispa upp äggvitorna till hårt skum. Blanda försiktigt ner sockret.

Bred ut marängen över citronkrämen och grädda pajen i cirka 200 grader tills den fått fin färg.

Servera ljummen eller kall, som den är eller med vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very interesting subject , appreciate it for posting . All human beings should try to learn before they die what they are running from, and to, and why. by James Thurber. cdgfaeekcfcefeac
19 juni 2014

Very interesting subject , appreciate it for posting . All human beings should try to learn before they die what they are running from, and to, and why. by James Thurber. cdgfaeekcfcefeac

Kommentar av Kerstin
28 april 2013

Jättegod citronkräm men receptet gav så lite så jag gjorde lite extra. Marängen blev helt hemsk! Ostekt, tjockt lager äggvita i princip! Fick skrapa av nästan allt för att kunna äta. Nästa gång gör jag en annan maräng med strösocker och gör ett tunnare maränglager.

Kommentar av osignerat
22 mars 2013

Jag tog 1½ dl socker i marängen det smakade för lite sött av bara ½ dl florsocker. med detta blev den mkt god.

Kommentar av Bette
21 mars 2013

jag tog bara en tesked vetemjöl i äggsmeten föreställer mig att det blir som cement om man tar en matsked? Underligt att inte smöret skall röras i efteråt men det spelar kanske ingen roll när man ändå skall grädda den efteråt

Kommentar av kalle
19 november 2012

Skulle vilja ha en mer exakt tid för hur länge pajen ska gräddas, istället för "grädda till den fått fin färg".. Min var jättefin när jag tog ut, men marängen var ju ta mig tusan som gummi. Ska det vara så?

Redaktionens kommentar
Nej, marängen ska vara mjuk men inte seg. Skälet till att det inte står någon exakt tid är att det varierar från ugn till ugn.
Kommentar av Greta
15 november 2012

Ska det verkligen inte vara socker i pajdegen? Jag bakade den här pajen till mina vänner och både jag och dom tycker det smakar matpaj.. Annars var den jättegod!

Redaktionens kommentar
Visst kan du sockra degen lite om du vill. Använd gärna florsocker.
Kommentar av Emelie
30 maj 2012

ska smöret smältas?

Redaktionens kommentar
Nej, till pajdegen finfördelas smöret kallt i vetemjölet. Med matberedare går det snabbt och lätt! En varm pajdeg går inte att kavla, därför används kallt smör och degen får sedan vila kallt en stund.
Kommentar av Horse Girl
3 april 2012

herre gud det är så jäkla gott

Kommentar av Marcelo
12 mars 2012

Folk glömmer ju tydligen att det är superviktigt att det inte finns någon äggula alls i marängen annars blir den inte fluffigt. Minsta lilla kan förstöra hela marängen.

Kommentar av Moa
30 januari 2012

Ojojoj, så gött! Bästa pajen!

Svar av Melinda Wahggren
3 april 2012

jag håller med min lille bror wille älskade pajen

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Sopprecept

Klassiska soppor

När det är grått ute värmer en soppa. Laga klassisk gulaschsoppa eller vegetariskt!

sopprecept.se

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

morotskaka.com


Kladdkakor

Nya kladdiga kakor

Kladdkaka är mångas favoritkaka. På kladdkakor.se finns alltid recepten du behöver. Bara att slå på ugnen!

Prova en ny kladdkaka till fikat! Eller baka nåt gott till helgen. Nu finns nya recept på kladdkakor på kladdkakor.se. Vad sägs om kladdkaka med mörk choklad? Eller en variant med mint som smak? Härligt kladdigt och läckert!

 kladdkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...