I stället för mandelmassa?

Min dotter är allergisk mot mandlar och nötter. Finns det något jag kan använda i stället för tex mandelmassa?

- Helena

Mandel och nötter har en speciell smak som kan vara svår att riktigt efterlikna. Men du kan använda andra fröer, framförallt solrosfrö och pumpafrö som har en lite nötaktig smak. Sedan kan du smaksätta med rapsolja, som har en nötig ton.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Pia
3 februari 2016

Istället för mandelmassan i semlor kan man använda kakdeg. Mördeg. Kanske blanda i lite grädde eller något så att mördegen blir lite mjukare, lösare. Det är riktigt gott =)

Kommentar av Mikkiiss
19 december 2011

Jag undrar om det finns något man kan använda istället för mandelmassa när man ska göra mozartkulor.

Ist för nougat vet jag att man kan använda t.ex. blockchoklad, men mandelmassan kommer jag inte på något.

Kommentar av Maja
25 januari 2011

Jag brukar skära ett lock, ta ut lite av bullens inkråm, så det blir ett hål. Blanda det med florsocker och lite ovispad grädde så det blir en smet. Smakar väldigt likt mandelmassa.

Svar av Angelica
22 oktober 2011

Jag använder Bakmassa som är gjord på aprikoskärnor

Svar av Mikk
19 december 2011

Blir det gott om man ska göra mozartkulor med något slags godis i tror du ?




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

pepparkaksrecept.se

Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

kokasylt.se


Pajrecept

Bekväma pajer

Paj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott!

En smidigare maträtt än paj är svårt att tänka sig. Möjlig att fylla med det du har hemma och variera i det oändliga. Tål att lagas i förväg och värmas när gästerna kommer. Perfekt att ha i frysen när det är bråttom. Självklar på buffén, som lunch, till helgmiddagen… De flesta pajer går dessutom att äta både varma och kalla – bra matsäcksmat.
Variera den klassiska köttfärspajen och gör köttfärspaj med fetaost. Prova viltfärspaj eller lammfärspaj – smakrikt och ett bra miljöval om du väljer kött. Gillar du pajer med ost finns förutom klassiker som västerbottenostpaj, varianter på fetaostpaj och god chèvrepaj. En kikärtspaj eller tomatpaj blir ett bra tillbehör på buffén eller som en enkel, kryddig lunch!

 pajrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...