Squashpudding

Läcker och lättlagad pudding till efterrätt eller lättare lunch-eller kvällsmål! Servera gärna med färsk frukt och vispad grädde eller glass.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • ca 1 kg squash
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 3 1/2 dl mjölk eller grädde
  • 4 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • (50 g riven sötmandel)

Gör så här:

Smörj en ugnsfast form, cirka 24X30 centimeter. Värm ugnen till 200 grader.

Skölj och skär squashen i bitar. Koka den i 10 minuter i saltat vatten, känn med sticka om den är mjuk.

Vispa samman mjölk eller grädde med socker, mjöl och ägg.

Mixa squashen till en nästan helt slätt mos. Blanda samman med ägg och mjölblandningen och häll i den smorda formen.

Grädda i 45-50 minuter i 200 grader. Låt puddingen svalna några minuter och servera varm.

Om man vill ha mandel i puddingen finriver man dem och blandar ner tillsammans med squashen. Räkna med en något kortare gräddningstid med mandel i puddingen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

bakapizza.se

Koka sylt

Bär kvar i frysen?

Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken!

kokasylt.se


Sopprecept

Klassiska soppor

När det är grått ute värmer en soppa. Laga klassisk gulaschsoppa eller vegetariskt!

Klassiska, mustiga och smakrika soppor värmer och sätter smak på hösten. Gör ett långkok och njut av gulaschsoppa med nötkött. Eller välj vegetarisk gulaschsoppa, som värmer lika fint.
Minestronesoppa med massor av grönsaker och pasta är en matig soppa. Gör en vegetarisk variant eller laga en kraftig minestronesoppa med korv.
Frusen men inte tid med långkok? En snabb korvsoppa med potatis och pasta värmer gott den också!

 sopprecept.se