Chokladtryffel

Ibland är den lilla, smakrika efterrätten det bästa valet. Och få saker passar då bättre än en skål hemgjord tryffel! Servera till starkt kaffe och ett glas likör.

Du behöver

  • 250 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1-1 ½ dl florsocker
  • kakao till pudring
  • (konjak, arrak eller likör)

Gör så här:

Grovhacka chokladen. Värm grädden tills den sjuder och smält i smöret.

Ta av värmen och vispa i chokladen lite i sänder. Detta går även att göra i en mixer/matberedare.

Sikta i florsockret och eventuellt konjak eller liknande.

Klä en form med bakplåtspapper och bred ut tryffeln på den.

Låt svalna innan den skärs i bitar och doppas i kakao. Det går också fint att rulla tryffeln till bollar.

Förvaras i kylskåp.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av suck
14 maj 2012

jag orkar inte heller handla

Kommentar av anonym
25 januari 2010

men om man ej har det hemma? jag orkar ej åka och handla


Julbröd

Hembakat vörtbröd till julbordet

Kryddiga julbröd fyller huset med doften av jul. Baka ett enkelt vörtbröd med vårt nya recept!

Smakrika bröd hör hemma på julbordet och rimmar väl med traditionell julmat. Baka med klassiska kryddor eller gör en modernare variant med julmust som bas. Ett julbröd med pomerans, anis och fänkål passar både grytan och till sillen. Kanske ett rent pomeransbröd om du vill renodla en kryddsmak? Mjuka hålkakor eller havrebröd är snabbakat och går fint till ostarna, sill eller kallskurna pålägg. Bakar du vörtbröd kan du göra ett storbak med vört som ger hela 6 fina limpor eller prova vårt nya snabbrecept på vörtbröd med julmust i degen. Enkelt och gott utan mycket knådande eller förberedelser.

 hembakatbrod.se

Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

morotskaka.com

Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

bakakaka.se


Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

Vare sig man bakar vanliga lussekatter med enbart smör eller varianten med kesella gäller det att knåda degen och låta dem jäsa ordentligt för ett bra resultat. Att variera genom att baka i olika former är roligt - det finns massor av idéer att hämta från gamla förebilder: kusar, prästens hår och solvagnar är bara några. Tänk bara på att lägga ungefär jämnstora bullar på samma plåt, så de blir färdiga samtidigt!
Saffran är en fantastisk smaksättare värd sin vikt i guld. En riktigt rejäl butterkaka med saffran, fylld med glöggkokta russin och torkade aprikoser blir maffig fika till julbordet eller kaffebrickan vid Luciafirandet!

 julkakor.se