Mannagrynspudding

Klassiskt, enkelt och gott! Servera varm eller kall efter smak. Som den är eller med saftsås, grädde eller kanske vaniljglass.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 7 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 1/2 dl mannagryn
  • 1 1/2 dl russin
  • 1 stort ägg eller två små
  • 10 g smör eller margarin
  • 1 msk råsocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Koka upp mjölk och grädde under vispning. Vispa ner mannagrynen och russinen. Tillsätt socker, salt och vanilj.

Koka på låg värme under omrörning i cirka fem minuter, eller tills gröten tjocknat ordentligt.

Låt gröten svalna något, men inte helt.

Smöra en ugnsfast form noga.

Blanda ner ägget i gröten och rör väl. Häll gröten i formen och grädda i 200 grader i cirka 30 minuter. Låt svalna något innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Mors dag

Mors dag

Fira mor med hembakat! Varför inte en lättbakad rabarbertårta med vanilj?

bakatårta.se

Hembakta bullar

Bulla upp!

Finns det något bättre än nybakta bullar? Baka mandelbullar med citron, häll upp ett stort glas mjölk och förgyll vilken dag som helst.

bakabullar.se


Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

Nu är säsongen för squash och den som provat att odla dessa snabbväxande jättefrukter vet att de finns i mängder av varianter och kan bli enorma.
När du ätit dej mätt på squashsoppa kan du prova att göra en variant med squash och svamp. Att fylla och ugnsbaka squash är en läcker rätt som passar många. Eller använd den istället för aubergin i en klassisk moussaka.
En enkel squashpudding passar både efterrätt eller som lättare kvällsrätt. Servera med frukt och lite vispad grädde!

 efterratter.se