Pumpapaj med vanilj och apelsin

En riktigt höst- och vinterpaj! Läcker smaksättning som passar utmärkt till fika eller efterrätt en kylig dag. Butternut pumpa passar bra i det här receptet men andra pumpor går också.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 200 g vetemjöl
  • rivet skal av 1 citron
  • 2-3 msk citronsaft

Fyllning

  • 4oo skalad och tärnad pumpa
  • 1 ekologisk* apelsin
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 160 g socker (2dl)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen kardemumma

Gör så här:

Gör pajdegen:

Hacka samman smör och vetemjöl. Finriv citronen och mixa eller blanda ner citronsaft tills du har en smidig deg. Låt degen vila svalt några minuter och klä sedan en pajform, 24-26 cm i diameter, med den. Ställ pajformen svalt medan du gör fyllningen.
Förgrädda sedan pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

Fyllningen:

Skala och tärna pumpan. Skrubba hela apelsinen, skär bort eventuella fläckar. Skala bort halva skalet, släng bort det och tärna sedan resten av apelsinen med skalet på. (Du ska alltså tärna hela apelsinen men bara hälften av skalet.) Lägg pumpa och apelsin i en gryta och täck med vatten. Koka upp och mjukkoka i cirka 5 minuter. Häll av vattnet och låt droppa av i durkslag. Låt svalna.

Vispa samman socker, ägg, grädde, vaniljsocker och kardemumma.

Mixa pumpan och apelsinen till ett slätt mos.

Blanda äggblandningen med moset och fyll det förgräddade pajskalet med fyllningen.

Grädda pajen i 175 grader i nederdelen av ugnen i 50-55 minuter. Känn med en sticka om pajen verkar genombakad i mitten. Låt pajen vila, gärna några timmar innan den serveras. Då håller den ihop bättre och smaken blir kraftigare. Pajen kan med fördel stå i kyl över natten och serveras kall eller ljummen dagen därpå.

Servera pajen med lättvispad grädde.

 

* Välj en ekologisk apelsin - det är extra viktigt då skalet ska användas och vi vill undvika bekämpningsmedel i maten.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

hembakatbrod.se

Småkakor

Lättbakat för alla

Baka kaka med barnen eller vill du bara ha en lättbakad och god kaka?

bakakaka.se


Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

Egentligen är det inte svårare än blåbär med mjölk, som är så himmelskt gott. Fast honung och vanilj gör smoothie med blåbär till något alldeles särskilt. Prova också belgiska våfflor med vispgrädde, blåbär och nyslungad honung! Eller blåbärspaj? Lite belöning med en gång vill man väl ha efter en myggig dag i skogen! Och så kokar vi förstås in så mycket blåbärssylt det bara går, att spara till höstens och vinterns grötskålar eller pannkaksfester.

 bärrecept.se