Pumpapaj med vanilj och apelsin

En riktigt höst- och vinterpaj! Läcker smaksättning som passar utmärkt till fika eller efterrätt en kylig dag. Butternut pumpa passar bra i det här receptet men andra pumpor går också.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 200 g vetemjöl
  • rivet skal av 1 citron
  • 2-3 msk citronsaft

Fyllning

  • 4oo skalad och tärnad pumpa
  • 1 ekologisk* apelsin
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 160 g socker (2dl)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen kardemumma

Gör så här:

Gör pajdegen:

Hacka samman smör och vetemjöl. Finriv citronen och mixa eller blanda ner citronsaft tills du har en smidig deg. Låt degen vila svalt några minuter och klä sedan en pajform, 24-26 cm i diameter, med den. Ställ pajformen svalt medan du gör fyllningen.
Förgrädda sedan pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

Fyllningen:

Skala och tärna pumpan. Skrubba hela apelsinen, skär bort eventuella fläckar. Skala bort halva skalet, släng bort det och tärna sedan resten av apelsinen med skalet på. (Du ska alltså tärna hela apelsinen men bara hälften av skalet.) Lägg pumpa och apelsin i en gryta och täck med vatten. Koka upp och mjukkoka i cirka 5 minuter. Häll av vattnet och låt droppa av i durkslag. Låt svalna.

Vispa samman socker, ägg, grädde, vaniljsocker och kardemumma.

Mixa pumpan och apelsinen till ett slätt mos.

Blanda äggblandningen med moset och fyll det förgräddade pajskalet med fyllningen.

Grädda pajen i 175 grader i nederdelen av ugnen i 50-55 minuter. Känn med en sticka om pajen verkar genombakad i mitten. Låt pajen vila, gärna några timmar innan den serveras. Då håller den ihop bättre och smaken blir kraftigare. Pajen kan med fördel stå i kyl över natten och serveras kall eller ljummen dagen därpå.

Servera pajen med lättvispad grädde.

 

* Välj en ekologisk apelsin - det är extra viktigt då skalet ska användas och vi vill undvika bekämpningsmedel i maten.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Grilla ost!

Fest med ost på grillen

Grillning behöver inte förknippas bara med kött och fisk - prova att grilla ost och gör en maffig halloumiburgare!

grillrecept.nu

Grilla

Hälsa våren vid grillen

Till Valborg vill vi grilla! Gör en riktigt god potatissallad med bacon som stillar hungern i väntan på den perfekta glöden.

helgmenyn.se


Kolakaka

Kolakaka till klassisk och trendig fika!

Lättbakad favoritkaka? Prova mjuk kolakaka - en modern variant av den klassiska sockerkakan!

Mjuka kakor hör för många ihop med farmors kakfat och finservisen. Visst är det gott med en nybakad sockerkaka till fikat och smaksatt med citron i en citronkaka blir kakan en älskad favorit för många av oss! Men sockerkakan kan vara så mycket mer än klassikern som trängs med småkakorna på kalaset.
Gör en chokladsockerkaka som efterrätt eller fika. Servera med grädde eller glass! En tigerkaka passar den som inte kan bestämma om det ska vara chokladkaka eller inte… Eller smaksätt med kardemumma eller apelsin för att få en kaka som sticker ut.
Visste du att det går bra att göra en glutenfri sockerkaka?
Eller så provar du ett nytt, gott recept på kolakaka med mjuk kolaglasyr. Garanterat en höjdare oavsett på vilket kakfat den hamnar!

 sockerkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...