Pumpapaj med vanilj och apelsin

En riktigt höst- och vinterpaj! Läcker smaksättning som passar utmärkt till fika eller efterrätt en kylig dag. Butternut pumpa passar bra i det här receptet men andra pumpor går också.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 200 g vetemjöl
  • rivet skal av 1 citron
  • 2-3 msk citronsaft

Fyllning

  • 4oo skalad och tärnad pumpa
  • 1 ekologisk* apelsin
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 160 g socker (2dl)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen kardemumma

Gör så här:

Gör pajdegen:

Hacka samman smör och vetemjöl. Finriv citronen och mixa eller blanda ner citronsaft tills du har en smidig deg. Låt degen vila svalt några minuter och klä sedan en pajform, 24-26 cm i diameter, med den. Ställ pajformen svalt medan du gör fyllningen.
Förgrädda sedan pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

Fyllningen:

Skala och tärna pumpan. Skrubba hela apelsinen, skär bort eventuella fläckar. Skala bort halva skalet, släng bort det och tärna sedan resten av apelsinen med skalet på. (Du ska alltså tärna hela apelsinen men bara hälften av skalet.) Lägg pumpa och apelsin i en gryta och täck med vatten. Koka upp och mjukkoka i cirka 5 minuter. Häll av vattnet och låt droppa av i durkslag. Låt svalna.

Vispa samman socker, ägg, grädde, vaniljsocker och kardemumma.

Mixa pumpan och apelsinen till ett slätt mos.

Blanda äggblandningen med moset och fyll det förgräddade pajskalet med fyllningen.

Grädda pajen i 175 grader i nederdelen av ugnen i 50-55 minuter. Känn med en sticka om pajen verkar genombakad i mitten. Låt pajen vila, gärna några timmar innan den serveras. Då håller den ihop bättre och smaken blir kraftigare. Pajen kan med fördel stå i kyl över natten och serveras kall eller ljummen dagen därpå.

Servera pajen med lättvispad grädde.

 

* Välj en ekologisk apelsin - det är extra viktigt då skalet ska användas och vi vill undvika bekämpningsmedel i maten.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Höstlov

Baka på höstlovet

Höstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans.

halloweenrecept.se

Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

viltskav.se


Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

Härligt friska rabarber dyker upp i trädgårdsland och butiker allt längre norrut i landet. En klassisk smulpaj förvandlar den syrliga stjälken till sommrig efterrätt. Variera pajen med havretäcke eller gör en god kardemummavariant som smakar lika bra kyld som ljummen. Pepparochsalt rekommenderar en nykomponerad smulpaj med mandelmassa i täcket och citron som smaksättare. Riktigt gott även för den som inte tål gluten.

 smulpaj.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...