Änglamat

En gammaldags efterrätt som ätits av många äldre. Väldigt lättlagad... Klart värd att prova!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 8-10 små skorpor eller småkakor, mandelskorpor, kex etc.
  • 1 ½ dl lingonsylt
  • 2-3 dl vispgrädde

Gör så här:

Krossa småkakorna/skorporna grovt. Vispa grädden och rör i sylten och kaksmulorna. Blanda om och lägg upp i en stor glasskål.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Sarkku
17 juni 2013

lätt och snabb mat. GOTT :)

Kommentar av Sol
23 februari 2012

det är super gott och jag vill påpeka att unga också gillar änglamat ;)

Kommentar av Kokerskan
17 juni 2011

Det här åt jag som liten. Jag är 64 år och ser att det är just dettta recept som jag kom ihåg. Jag ska göra gammaldags mat till min väninna och detta blir efterätten.

Redaktionens kommentar
Roligt att du hittade just det!
Kommentar av Anna-Kajsa
26 december 2010

Detta är fatastiskt gott. Jag & övriga familjen har ätit detta varje jul & nyårsafton efter doppet så länge jag kan minnas. Vi tror att denna rätt är något som min mormor hade med sig från Halland mitten på 20 talet.

Kommentar av matti
10 december 2009

jätte got att jora med jordgubs sylt jag provade att frysa änglamaten dett blev super gott prova du med.


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

bakatårta.se

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se


Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

Riktigt bra ingredienser som vispgrädde, smör, äkta vanilj och kanske en nypa havssalt är kanske inte receptet på hälsokost, men väl på bästa sortens lördagsgodis: smörkola. När idéerna på bra gåbortspresenter sinar passar det bra att sätta kastrullen på värmen och sedan slå in kolorna i fint papper och cellofan. Klassiska kolor som chokladkola och gräddkola går garanterat hem hos de flesta. Hårda kolor? Se upp med tandlagningarna!

 kolarecept.se