Änglamat

En gammaldags efterrätt som ätits av många äldre. Väldigt lättlagad... Klart värd att prova!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 8-10 små skorpor eller småkakor, mandelskorpor, kex etc.
  • 1 ½ dl lingonsylt
  • 2-3 dl vispgrädde

Gör så här:

Krossa småkakorna/skorporna grovt. Vispa grädden och rör i sylten och kaksmulorna. Blanda om och lägg upp i en stor glasskål.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Sarkku
17 juni 2013

lätt och snabb mat. GOTT :)

Kommentar av Sol
23 februari 2012

det är super gott och jag vill påpeka att unga också gillar änglamat ;)

Kommentar av Kokerskan
17 juni 2011

Det här åt jag som liten. Jag är 64 år och ser att det är just dettta recept som jag kom ihåg. Jag ska göra gammaldags mat till min väninna och detta blir efterätten.

Redaktionens kommentar
Roligt att du hittade just det!
Kommentar av Anna-Kajsa
26 december 2010

Detta är fatastiskt gott. Jag & övriga familjen har ätit detta varje jul & nyårsafton efter doppet så länge jag kan minnas. Vi tror att denna rätt är något som min mormor hade med sig från Halland mitten på 20 talet.

Kommentar av matti
10 december 2009

jätte got att jora med jordgubs sylt jag provade att frysa änglamaten dett blev super gott prova du med.


Äppelpremiär!

Redo för en miljöklok äppelsäsong!

Nu kommer den fantastiska tiden när träden dignar av frukt. Hemgjord äppelpaj är himmelskt gott och en miljöklok efterrätt eller fika!

Vackert gröna, gyllengula eller knallröda – nu börjar äpplena mogna runt om i landet och vi går in i en tid när det finns färska, svenska äpplen i mängder.
Äppelpajer är fantastiska efterrätter som går fort att laga på närodlad frukt och miljösnälla livsmedel. Klassisk äppelpaj, äppelpaj med kanel eller en variant med mandelmassa? Vill du ha smulpaj med havregryn eller göra äppelpaj på äppelmos? Alla passar perfekt med hemgjord vaniljsås!
Den som själv har stora äppelträd vet hur mycket frukt det blir. Gör en insats och dela med dej av överskottet! Sätt upp en lapp i närbutiken och bjud in den som vill plocka. Ta med en kasse till jobbet. Ställ ut en låda vid grinden och en lapp! Så minskar vi transporter och mängden frukt som hamnar i komposten blir mindre.
Saknar du trädgård och ser hur frukten faller från träden? Knacka på och fråga om du får plocka! Som tack för hjälpen kan du alltid bjuda på äppelpaj!

 smulpaj.se

Småkakor

Smått är gott!

Baka sju sorters småkakor och bjud på klassiskt kafferep. Börja med kolakakorna!

smakakor.se

Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

bakabullar.se


Bakakaka

Mandel, banan och choklad

Passa på att baka någonting riktigt gott till helgen. Prova ett nytt recept på chokladkaka med banan och god mandelsmak!

Choklad, bananer och mandel passar perfekt i samma kaka. Mandel används tyvärr många gånger som en utfyllnad och ibland är det tveksamt om den tillför kakan någon smak.

Prova i stället ett gott recept på Mandelkaka med choklad, där mandeln verkligen kommer till sin rätt! Resultatet blir en smakrik och saftig kaka, med mild banansmak, tydlig nougatton och härlig chokladsmak.

Välj en god mandel, gärna ekologisk och bra mörk choklad så är helgens kaka en succé!

God helgfika på er!

 bakakaka.se


Kladdkakor

Kladdkaka med nötmarängbotten Förnya kladdkaksbaket med en lätt marängbotten med hasselnötter. Vispad grädde är ett måste!

Enkelt och gott med äpple

Äppelpaj med kanel Är det världens godaste äppelpaj? Nåja, det finns många som slåss om titeln men det här är en riktig favorit med klassiska smakkombon äpple och kanel
Prenumerera direkt! Gratis!

Hemlagat godis

Gräddkola Inget slår hemkokt kola i godispåsen. Det är enklare än du tror, håll koll på när kolan är färdig bara (och försök hålla dig från att smaka brännhet smet...).
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...