Äppelkaka med muscovadosocker

Lättbakad, klassisk äppelkaka som lyfts till nya höjder med smakrikt muscovadorörsocker!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 4 ägg
  • 2 dl muscovadorörsocker
  • 1 dl strösocker
  • 125 g smör
  • 150 g vetemjöl (2 1/2 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • (1 tsk kanel)
  • 1 dl mjölk
  • 4 äpplen
  • ströbröd och smör till formen

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Smöra och strö en form, 20-26 cm i diameter.

Kärna ur äpplena och tärna tre av dem grovt. Skiva den fjärde äpplet.

Smält smöret och låt det svalna till ljummet.

Vispa samman ägg och socker luftigt.

Blanda mjöl, bakpulver och eventuellt kanel i en bunke.

Blanda nu ner mjöl, smör och mjölk växelvis i äggsmeten. Rör tills den är slät men inte i onödan, för då försvinner luften.

Blanda försiktigt ner äppelbitarna och häll smeten i formen. Lägg ut äppelskivorna över ytan.

Strö eventuellt lite socker över ytan för att ge färg och få lite knäckigare yta.

Grädda kakan  i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Låt den svalna och servera ljummen eller kyld med vispgrädde eller vaniljsås.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

glutenfriarecept.se

Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

vafflor.se


Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

Hallon är det kanske mest användbara bäret i bakning. Med choklad till hallonkladdkaka eller med lakrits i en marängtårta bidrar de med härlig arom. I skafferiet kan man titta belåtet på rader av flaskor och burkar med hallonsylt och hallonsaft. Halloncurd är väldigt användbar - den passar i rulltårta, tårtor, på glass, till pannkakor eller våfflor. Tyvärr är hållbarheten begränsad men å andra sidan brukar den gå snabbt att äta upp.

 bakatårta.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...