Äppelkaka med muscovadosocker

Lättbakad, klassisk äppelkaka som lyfts till nya höjder med smakrikt muscovadorörsocker!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 4 ägg
  • 2 dl muscovadorörsocker
  • 1 dl strösocker
  • 125 g smör
  • 150 g vetemjöl (2 1/2 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • (1 tsk kanel)
  • 1 dl mjölk
  • 4 äpplen
  • ströbröd och smör till formen

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Smöra och strö en form, 20-26 cm i diameter.

Kärna ur äpplena och tärna tre av dem grovt. Skiva den fjärde äpplet.

Smält smöret och låt det svalna till ljummet.

Vispa samman ägg och socker luftigt.

Blanda mjöl, bakpulver och eventuellt kanel i en bunke.

Blanda nu ner mjöl, smör och mjölk växelvis i äggsmeten. Rör tills den är slät men inte i onödan, för då försvinner luften.

Blanda försiktigt ner äppelbitarna och häll smeten i formen. Lägg ut äppelskivorna över ytan.

Strö eventuellt lite socker över ytan för att ge färg och få lite knäckigare yta.

Grädda kakan  i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Låt den svalna och servera ljummen eller kyld med vispgrädde eller vaniljsås.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

bakakaka.se

Godis till påsk

Påskgodis för små och stora

Snyggt och gott ska påskgodiset vara. Lättlagat dessutom - som tryffel med mandel och vanilj!

påskgodisrecept.se


Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

Vägen till ett gott bröd är ofta att vara försiktig med mjölmängden. För mycket mjöl ger torra bröd som inte jäser upp som de ska. Men degen blir lätt vek (lös) med mindre mjöl och om man använder grovt mjöl eller mycket rågmjöl och då kan en form vara lösningen.
Baka klassiska fullkornsbröd med surdeg och massor av hela korn – perfekt till ost, kallskuret och till inlagd sill. Gör gott och enkelt rågbröd till frukostmackorna eller gör ett surdegsbröd med mycket råg, russin och pumpafrön. Eller till brytbrödet på morgonen.
Men inte bara grova bröd mår bra av stöd. Även ljusa och luftiga brödtyper blir bättre i for-men. En focaccia görs av en vek deg som jäser fina luftbubblor i en långpanna, prova en variant med ost eller med oliver! Och till det godaste rostbrödet krävs också en form – hembakat toastbröd är en oslagbar frukost. Håll formen helt enkelt, eller snarare – låt formen hålla din deg!

 hembakatbrod.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...