Äppelkaka med muscovadosocker

Lättbakad, klassisk äppelkaka som lyfts till nya höjder med smakrikt muscovadorörsocker!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 4 ägg
  • 2 dl muscovadorörsocker
  • 1 dl strösocker
  • 125 g smör
  • 150 g vetemjöl (2 1/2 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • (1 tsk kanel)
  • 1 dl mjölk
  • 4 äpplen
  • ströbröd och smör till formen

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Smöra och strö en form, 20-26 cm i diameter.

Kärna ur äpplena och tärna tre av dem grovt. Skiva den fjärde äpplet.

Smält smöret och låt det svalna till ljummet.

Vispa samman ägg och socker luftigt.

Blanda mjöl, bakpulver och eventuellt kanel i en bunke.

Blanda nu ner mjöl, smör och mjölk växelvis i äggsmeten. Rör tills den är slät men inte i onödan, för då försvinner luften.

Blanda försiktigt ner äppelbitarna och häll smeten i formen. Lägg ut äppelskivorna över ytan.

Strö eventuellt lite socker över ytan för att ge färg och få lite knäckigare yta.

Grädda kakan  i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Låt den svalna och servera ljummen eller kyld med vispgrädde eller vaniljsås.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

viltskav.se

Köttbullar

Ny sajt

Pepparochsalt lanserar ännu en receptsajt, köttbullsrecept.se!

köttbullsrecept.se


Bakelser

Egna mazariner

Mazariner i plast smakar förpackning. Baka mazariner själv och njut av skillnaden!

Småkakor i butikshyllan är ett sorgligt kapitel. Speciellt om det handla om fyllda bitar. Tillsatserna haglar och smaken lyser med sin frånvaro. Men det är lätt att göra egna mazariner. Smörjer du bara formarna noga kan du baka klassiska mazariner eller goda äppelmazariner utan större besvär. Oavsett om du river egen mandel eller utgår från mandelmassa får du bakverk långt godare än de plastiga butikskakorna.

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...