Pumpapaj

En läskigt god höstfavorit efter amerikansk förebild.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 200 g (3 1/3 dl) vetemjöl
  • 2-3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 500-600 g pumpa, utan skal
  • 1 1/2 dl råsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk stött kardemumma
  • 1/2 tsk muskot
  • 1/2 tsk ingefära
  • 3 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk

Gör så här:

Pajdeg:

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Låt vila i kylskåp en timme innan degen kavlas ut.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

Spara gärna lite deg till dekoration.

Fyllning:

Sänk ugnen till 175 grader efter att ha gräddat pajskalet.

Tärna pumpan grovt och låt koka mjuk i lite vatten i cirka 5-10 minuter. Häll av kokvattnet, mixa pumpan till ett mos och blanda med socker och kryddor. Vispa samman äggen med mjölk och grädde. Vänd ner i pumpamoset, häll i pajskalet och grädda pajen i 175 grader i ungefär 45-60 minuter i ugnens nedre del.

Låt pajen svalna före servering. Pajen gör sig fint med en klick grädde eller helt på egen hand.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se

Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

gratäng.se


Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

Vad ska man med färdig våffelmix till när det är så enkelt att göra våfflor själv? Det svåra är att välja! Frasvåfflor är garanterat goda våfflor, men det är å andra sidan klassiska svenska våfflor med ljummen mjölk också... Och glöm inte äggvåfflorna! Alla är bjudna på våffelfesten - självklart finns det gluten-, laktos- och mjölkfria recept. Ge våffel-järnet!

 vafflor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...