Pumpapaj

En läskigt god höstfavorit efter amerikansk förebild.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 200 g (3 1/3 dl) vetemjöl
  • 2-3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 500-600 g pumpa, utan skal
  • 1 1/2 dl råsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk stött kardemumma
  • 1/2 tsk muskot
  • 1/2 tsk ingefära
  • 3 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk

Gör så här:

Pajdeg:

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Låt vila i kylskåp en timme innan degen kavlas ut.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

Spara gärna lite deg till dekoration.

Fyllning:

Sänk ugnen till 175 grader efter att ha gräddat pajskalet.

Tärna pumpan grovt och låt koka mjuk i lite vatten i cirka 5-10 minuter. Häll av kokvattnet, mixa pumpan till ett mos och blanda med socker och kryddor. Vispa samman äggen med mjölk och grädde. Vänd ner i pumpamoset, häll i pajskalet och grädda pajen i 175 grader i ungefär 45-60 minuter i ugnens nedre del.

Låt pajen svalna före servering. Pajen gör sig fint med en klick grädde eller helt på egen hand.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se

Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

julkakor.se


Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

Späd grönska smakar fantastiskt även om det är ogräs vi skördar. Nässelblad blir till en fantastisk nässelsoppa som gärna serveras med ägghalvor. Färskost är enkelt att göra och kan smaksättas med någon sprittande färsk, vild ört som ramslöken med dess milda vitlökssmak. Enklaste sparrisen kokas lätt och lindas om med parmaskinka. Se, där har vi en buffé!

 pajrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...