Kokoskaka

En annorlunda, god och saftig kaka med kokosmjölk. Passar fint med glass eller frukt!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 2 dl kokosmjölk (17%)
  • 2 1/2 dl rårörsocker
  • 3 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl kokosflingor
  • 75 g blockchoklad

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Smörj en sockerkaksform och täck med ströbröd eller grahamsmjöl.

Rör samman kokosmjölk och socker. Vispa i äggen. Blanda mjöler, bakpulver och 1 deciliter kokosflingor i en bunke och rör ner i smeten.

Slå i formen och baka av i 175 grader i 50-60 minuter. Känn med en sticka när kakan stannat.

Stjälp upp den varma kakan på galler och täck ytan med grovhackad choklad. När chokladen smält penslar eller brer du ut den och dekorerar genom att strössla på en halv deciliter kokosflingor.

Kakan smakar bra ljummen, men vinner i smak om den vilar i kyl över natten. Servera i tunna skivor.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Bagels

Annorlunda fikabröd

Bagels är det perfekta brödet både frukost, lunch och fika. Prova citronbagels!

bagelsrecept.se

Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

scones.se


Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

Färskpotatis, späda salladsblad, gräslök, gräddfil… också matjessill. Ofta serverar vi sillen kryddad som den är men på några minuter kan du lätt variera smakerna på midsommarbordet. Blanda en god citronmatjessill som passar bra till potatisen. Gör enkel och klassisk matjeröra att servera på hårt bröd. Eller krydda snabbt med vitlök och chilisås… Bottna serveringsfatet med salladsblad, kall, skuren potatis och toppa med sillen. Eller gör en ljummen potatissallad med bacon och tomat – mättande som passar både midsommar och brunch dagen efter! Trevlig midsommar önskar pepparochsalt.se!

 sillrecept.se