Fruktmaräng

En riktigt luftig maräng, och under den ett lager med jordgubbar eller kanske blåbär?

Du behöver

Pajskal

  • 150 g smör
  • 200 g vetemjöl
  • 40 g farinsocker

Fyllning

  • 3-4 dl bär eller finskuren frukt

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 100 g vitt socker

Gör så här:

Hacka samman mjöl, socker och smör till pajskalet. Knåda samman tills du får en deg som går att kavla. Låt degen vila svalt en stund.

Kavla sedan ut degen så den täcker en pajform på cirka 26 cm.

Baka av i 200 grader i cirka 10 minuter. Låt skalet svalna.

Rensa och skär frukt eller bär* i bitar. Fördela jämnt över hela pajskalet.

Rengör en bunke noga. Vispa upp äggvitan tillsammans med hälften av sockret. När marängen börjar bli vit och luftig vispar du i resten av sockret. Vispa för hand eller med elvisp på medelhög hastighet. Vispa tills marängen är styv och du kan vända bunken uppochner utan att innehållet rinner.

Spritsa ut marängen eller bred ut den över hela pajen.

Strö försiktigt över lite socker över ytan.

Grädda i 250 grader tills marängen fått fin färg på ytan. Obs! Detta går snabbt och det är mycket lätt att bränna ytan! Passa därför marängen noga.

Servera ljummen eller kall, som den är eller med glass.

*Om du använder frysta bär så låt dem tina helt innan du lägger dem i pajskalet. Saften som bildas när bären tinar tar du tillvara, kokar upp med lite socker och svalnar. Ringla sedan över marängen som dekoration innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av h
25 mars 2012

ser god ut

Kommentar av AMI
18 november 2011

Denna är hur god som helst - rekommenderas varmt! AMI

Kommentar av Erika
11 maj 2011

Hej! vad menas med vitt socker, är det vanligt socker då??

Kommentar av Veronica
17 mars 2011

Hur gör jag detta till en ananaspaj på bästa sätt? känns som att det skulle passa såå bra! tips emmotages!! Mvh

Svar av Namn/signatur
21 juni 2012

Jag skulle valt konserverad skivor - i sockerlag. Då blir den nog lagom söt!

Kommentar av osignerat
7 januari 2011

mums

Kommentar av Gordon Spiegel, 11 år bor i Sollentuna
13 mars 2010

Det här receptet äger och gör det det är inte svårt eller tar lång tid

Kommentar av Fia
7 december 2009

Det funkar även utan pajskalet om man har bråttom, men är godast med. Perfekt om man plötsligt får gäster och inte så tungt i magen.

Kommentar av linda
12 maj 2009

Hej

jag har prövat det här receptet och det var jätte gott

Kommentar av yvonne pira
25 april 2009

Det var lite jobb att vispa vitorna men det var det värt.

Västeråsdamen.

Kommentar av Lisa St
16 april 2010

Hade frysta blåbär och björnbär i denna som jag INTE lät tina och rinna av.. Den blev en favorit här hemma. Inte bara av familjen utan av farmor och farfar också, samt mina vänner! Enkel och fort går det

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Kladdkakor

Krispigt

Varför ska alltid barnen ha ensamrätt till knasiga sötsaker? Baka en krispigt kladdig kaka med chokladpuffar!

kladdkakor.se

Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

viltskav.se


Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

Pannkakor är vardagsmat för många av oss. Lättlagat, snabbt och barnvänligt. Och för en del ett klassiskt måste efter ärtsoppan på torsdagarna.
I Sverige regerar de vanliga pannkakorna med vetemjöl, mjölk och ägg som bas. Mjuka och goda, med sylt och grädde som tillbehör blir de en söt efterrätt eller mellanmål.
Men det går att servera pannkakor som huvudrätt. Vår fläskpannkaka är ett svenskt exempel. Crêpes är fyllda pannkakor som vi gärna fyller med svampstuvning, kyckling, bönor eller köttfärs. Hemlagade tortillas av majsmjöl är mättande, lättlagat och gott som allternativ till färdigköpta bröd.
Vill du ha snabba matpannkakor ska du pröva franska galetter – bovetepannkakor som du fyller, gärna direkt i stekpannan. God snabbmat med stil! Ett plus att galetter är naturligt glutenfritt då bovete är en ört och inte innehåller gluten. Dessutom görs galetter på vatten och blir därmed mjölkfria. Mat som passar de flesta!

 pannkakor.se