Fruktmaräng

En riktigt luftig maräng, och under den ett lager med jordgubbar eller kanske blåbär?

Du behöver

Pajskal

  • 150 g smör
  • 200 g vetemjöl
  • 40 g farinsocker

Fyllning

  • 3-4 dl bär eller finskuren frukt

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 100 g vitt socker

Gör så här:

Hacka samman mjöl, socker och smör till pajskalet. Knåda samman tills du får en deg som går att kavla. Låt degen vila svalt en stund.

Kavla sedan ut degen så den täcker en pajform på cirka 26 cm.

Baka av i 200 grader i cirka 10 minuter. Låt skalet svalna.

Rensa och skär frukt eller bär* i bitar. Fördela jämnt över hela pajskalet.

Rengör en bunke noga. Vispa upp äggvitan tillsammans med hälften av sockret. När marängen börjar bli vit och luftig vispar du i resten av sockret. Vispa för hand eller med elvisp på medelhög hastighet. Vispa tills marängen är styv och du kan vända bunken uppochner utan att innehållet rinner.

Spritsa ut marängen eller bred ut den över hela pajen.

Strö försiktigt över lite socker över ytan.

Grädda i 250 grader tills marängen fått fin färg på ytan. Obs! Detta går snabbt och det är mycket lätt att bränna ytan! Passa därför marängen noga.

Servera ljummen eller kall, som den är eller med glass.

*Om du använder frysta bär så låt dem tina helt innan du lägger dem i pajskalet. Saften som bildas när bären tinar tar du tillvara, kokar upp med lite socker och svalnar. Ringla sedan över marängen som dekoration innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av h
25 mars 2012

ser god ut

Kommentar av AMI
18 november 2011

Denna är hur god som helst - rekommenderas varmt! AMI

Kommentar av Erika
11 maj 2011

Hej! vad menas med vitt socker, är det vanligt socker då??

Kommentar av Veronica
17 mars 2011

Hur gör jag detta till en ananaspaj på bästa sätt? känns som att det skulle passa såå bra! tips emmotages!! Mvh

Svar av Namn/signatur
21 juni 2012

Jag skulle valt konserverad skivor - i sockerlag. Då blir den nog lagom söt!

Kommentar av osignerat
7 januari 2011

mums

Kommentar av Gordon Spiegel, 11 år bor i Sollentuna
13 mars 2010

Det här receptet äger och gör det det är inte svårt eller tar lång tid

Kommentar av Fia
7 december 2009

Det funkar även utan pajskalet om man har bråttom, men är godast med. Perfekt om man plötsligt får gäster och inte så tungt i magen.

Kommentar av linda
12 maj 2009

Hej

jag har prövat det här receptet och det var jätte gott

Kommentar av yvonne pira
25 april 2009

Det var lite jobb att vispa vitorna men det var det värt.

Västeråsdamen.

Kommentar av Lisa St
16 april 2010

Hade frysta blåbär och björnbär i denna som jag INTE lät tina och rinna av.. Den blev en favorit här hemma. Inte bara av familjen utan av farmor och farfar också, samt mina vänner! Enkel och fort går det

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

bakakaka.se

Bakakaka

Kafferep

Småkakor som smälter i munnen... Blanda modern och klassiskt och servera läckra småkakor till latten!

bakakaka.se


Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

Späd grönska smakar fantastiskt även om det är ogräs vi skördar. Nässelblad blir till en fantastisk nässelsoppa som gärna serveras med ägghalvor. Färskost är enkelt att göra och kan smaksättas med någon sprittande färsk, vild ört som ramslöken med dess milda vitlökssmak. Enklaste sparrisen kokas lätt och lindas om med parmaskinka. Se, där har vi en buffé!

 pajrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...