Fruktmaräng

En riktigt luftig maräng, och under den ett lager med jordgubbar eller kanske blåbär?

Du behöver

Pajskal

  • 150 g smör
  • 200 g vetemjöl
  • 40 g farinsocker

Fyllning

  • 3-4 dl bär eller finskuren frukt

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 100 g vitt socker

Gör så här:

Hacka samman mjöl, socker och smör till pajskalet. Knåda samman tills du får en deg som går att kavla. Låt degen vila svalt en stund.

Kavla sedan ut degen så den täcker en pajform på cirka 26 cm.

Baka av i 200 grader i cirka 10 minuter. Låt skalet svalna.

Rensa och skär frukt eller bär* i bitar. Fördela jämnt över hela pajskalet.

Rengör en bunke noga. Vispa upp äggvitan tillsammans med hälften av sockret. När marängen börjar bli vit och luftig vispar du i resten av sockret. Vispa för hand eller med elvisp på medelhög hastighet. Vispa tills marängen är styv och du kan vända bunken uppochner utan att innehållet rinner.

Spritsa ut marängen eller bred ut den över hela pajen.

Strö försiktigt över lite socker över ytan.

Grädda i 250 grader tills marängen fått fin färg på ytan. Obs! Detta går snabbt och det är mycket lätt att bränna ytan! Passa därför marängen noga.

Servera ljummen eller kall, som den är eller med glass.

*Om du använder frysta bär så låt dem tina helt innan du lägger dem i pajskalet. Saften som bildas när bären tinar tar du tillvara, kokar upp med lite socker och svalnar. Ringla sedan över marängen som dekoration innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av h
25 mars 2012

ser god ut

Kommentar av AMI
18 november 2011

Denna är hur god som helst - rekommenderas varmt! AMI

Kommentar av Erika
11 maj 2011

Hej! vad menas med vitt socker, är det vanligt socker då??

Kommentar av Veronica
17 mars 2011

Hur gör jag detta till en ananaspaj på bästa sätt? känns som att det skulle passa såå bra! tips emmotages!! Mvh

Svar av Namn/signatur
21 juni 2012

Jag skulle valt konserverad skivor - i sockerlag. Då blir den nog lagom söt!

Kommentar av osignerat
7 januari 2011

mums

Kommentar av Gordon Spiegel, 11 år bor i Sollentuna
13 mars 2010

Det här receptet äger och gör det det är inte svårt eller tar lång tid

Kommentar av Fia
7 december 2009

Det funkar även utan pajskalet om man har bråttom, men är godast med. Perfekt om man plötsligt får gäster och inte så tungt i magen.

Kommentar av linda
12 maj 2009

Hej

jag har prövat det här receptet och det var jätte gott

Kommentar av yvonne pira
25 april 2009

Det var lite jobb att vispa vitorna men det var det värt.

Västeråsdamen.

Kommentar av Lisa St
16 april 2010

Hade frysta blåbär och björnbär i denna som jag INTE lät tina och rinna av.. Den blev en favorit här hemma. Inte bara av familjen utan av farmor och farfar också, samt mina vänner! Enkel och fort går det

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Bärlyx!

Smak av sommar

Bär är sommarlyx hela året! Tjuvstarta sommaren med paj med blåbär och hallon.

bärrecept.se

Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

frukostbullar.se


Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

Skaffa några auberginer så har du kommit en bra bit på väg mot helgmiddan. Få grönsaker är så tacksamma att använda till ugnsrätter, och de är lätta att krydda efter egen smak. Fyll med någonting gott och gratinera halvorna. Köttfärsfyllning eller vegetariskt går lika fint. Eller laga god moussaka! Kanske gratinerar du dem med kyckling och tomat? En god auberginedip är heller inte fel till plockmaten!

 helgmenyn.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...