Ris à la malta

Ris à la malta är en enkel och god rätt som traditionellt äts mest på julen. Men den går utmärkt att servera på en rad sätt och i en mängd varianter. Här är två goda varianter!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Ris à la malta

  • 6 dl kokt risgrynsgröt
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk socker
  • (vaniljsocker)

Romrussin och mandel

  • 2 dl russin
  • 3-4 msk rom
  • 1/2 dl mandel med skal

Ananas och kardemumma

  • 4 konserverade ananasringar
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 50 g mörk choklad
  • 2 msk syltade apelsinskal
  • 1 tsk malen kardemumma

Gör så här:

Enkel ris à la malta:

Koka gröt eller, enklare, använd med fördel gröt som inte gått åt. (Det går också att köpa färdig gröt om du har bråttom.) Låt gröten svalna helt så den är kylskåpskall.

Vispa upp grädden tillsammans med sockret, luftigt men inte för styv.

Rör samman gröten med grädden. Smaka av med socker och eventuellt vaniljsocker.

Romrussinvariant:

Skålla russinen hastigt i hett vatten, slå genast bort vattnet. Slå romen över russinen och låt dra tills vätskan sugits upp.

Under tiden finhackas mandeln.

Blanda ner russinen i ris à la maltan, dela upp i portionsskålar och fördela mandelhacket mellan skålarna. Servera efterrätten kyld.

Ananasvariant:

Blanda ner kardemumman i grädden före vispningen. Rör ner apelsinskalen och citronskalet tillsammans med gröten. Fördela jämnt i portionsskålar och lägg en ananasring i varje skål.

Riv chokladen och strö över före serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

julkakor.se

Lakritskaka

Svart som lakrits

En kladdkaka utan choklad? Smaksätt med lakrits och du har en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se


Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

Egentligen är det inte svårare än blåbär med mjölk, som är så himmelskt gott. Fast honung och vanilj gör smoothie med blåbär till något alldeles särskilt. Prova också belgiska våfflor med vispgrädde, blåbär och nyslungad honung! Eller blåbärspaj? Lite belöning med en gång vill man väl ha efter en myggig dag i skogen! Och så kokar vi förstås in så mycket blåbärssylt det bara går, att spara till höstens och vinterns grötskålar eller pannkaksfester.

 bärrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...