Hemgjord chokladsås

Med en hemgjord chokladsås blir en enkel efterrätt rena festen. Servera varm chokladsås till fruktsallad, konserverad frukt eller vaniljglass! Det här är en variant med grädde och rundare smak.

Du behöver

  • 1 1/2 dl mjölk eller grädde
  • 1 dl strösocker eller rårörsocker
  • 4 msk kakao
  • 1 msk smör
  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Vispa samman alla ingredienserna utom vaniljen och smöret i en kastrull. Sjud såsen och vispa i den tills den börjar tjockna.

Ta av från värmen, vispa i vaniljen och smält i smöret. Slå upp i förvärmd skål och servera.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ystra
21 januari 2013

Vad menas med vaniljpulver? Vaniljsocker eller sånt där helt svart pulver gjort av mald vaniljstång? Det kändes som om 1tsk sånt pulver skulle vara alldeles för mycket.

Redaktionens kommentar
Vaniljpulver brukar finnas i kryddhyllan och innehåller 100% vanilj. Det är något mildare, eftersom hela stången används istället för bara kärnorna. Vill man ha en mildare sås går det naturligtvis fint att dra ner på mängden. Lycka till!
Kommentar av Renée
27 december 2012

Kalas! Gjorde på grädde och halva satsen för två. Vuxen chokladsmak och härligt pralinig.

Kommentar av Rrebb
6 december 2012

Den vägrar ju att bli tjockare :/

Kommentar av sophi
1 november 2012

väldigt gott! jag gjorde karnerade äpplen och lade chokladen på dom mums!

Kommentar av Sall
22 oktober 2012

Den vill inte bli tjock :/ stått och puttrat jätte länge..hade mellan mjölk i gör de nån skillnad?

Svar av Amanda
31 december 2012

jag tror det kan vara svårt att få såsen tjock om du använder dig av mjölk!

Kommentar av osignerat
26 september 2012

Kan man lägga det på kladdkaka?

Svar av Eva
20 oktober 2012

Jag tycker att man kan lägga det på vad som helst. Förutom grillad kyckling. :) GOTT!!!

Kommentar av Macbett
24 augusti 2012

Gott gotti gott gott !!

Kommentar av Mimmi
13 augusti 2012

Hur många räcker den till ungefär?

Redaktionens kommentar
4 portioner på till exempel glass.
Kommentar av Jenny och Wilma
29 juli 2012

Det var inte så lätt men det blev gott! ;)

Svar av Macbett
24 augusti 2012

Vad var det som var svårt ???

Kommentar av Maria
21 augusti 2011

Testar detta för första gången med grädde,super gott och passa utmärkt till vaniljglass.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Smutronsylt

Smultron ger sommarsmak!

Solmogna smultron ger en fantastisk smultronsylt. Väl värt att plocka, även om det inte blir stora mängder.

Det är sällan man kan plocka riktigt stora mängder smultron om man inte odlar bären själv i stor skala. Men det gör ingenting! För smultron har så mycket smak att det räcker med en liten mängd för att sätta sommarsmak på sylten.
Smultron blir lätt hårda och lite beska om man kokar dem till en sylt på vanligt vis. Följ istället vårt recept och koka en sockerlag som bären får dra i. Du får en fantastisk smultronsylt med hela smultron, perfekt till glass eller mjuka kakor.
Har du hittat mycket smultron? Använd en del av dem till en lyxig smultronpaj. Somrigare smak på en smulpaj är svårt att få!
Vill du sedan bjuda på smultronpaj när hösten kommer går det bra att använda smultronsylten även till smulpaj. Om du kunnat hålla dej så länge från att äta upp den vill säga!

 kokasylt.se

Småkakor

Smått är gott!

Baka sju sorters småkakor och bjud på klassiskt kafferep. Börja med kolakakorna!

smakakor.se

Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

efterratter.se


Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

Att svampen smakar bäst fräst i lite smör är ingen hemlighet. Tillagar du den rätt räcker det med en mindre mängd svamp för att smaksätta en måltid. Fräs lite kantarell och blanda i västerbottenostpajen och du har en smakrik kantarellpaj. Till risotton är svampen sjävklar och i frasiga kantarellknyten lyfter mördegen fram smaken på snabbaste och lyxigaste sätt. Blandar du smörstekta kantareller med mango och honung fixar du en härlig kantarellpasta där mangons söta smak lockar fram svampsmaken. Perfekt sommarmat helt enkelt!

 pastarecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Helgkyckling

Lättlagad kyckling. Filéer i ugn, fyllda med smakrik korv…Lätt nog för vardagen – gott nog för helgen!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...