Hemgjord chokladsås

Med en hemgjord chokladsås blir en enkel efterrätt rena festen. Servera varm chokladsås till fruktsallad, konserverad frukt eller vaniljglass! Det här är en variant med grädde och rundare smak.

Du behöver

  • 1 1/2 dl mjölk eller grädde
  • 1 dl strösocker eller rårörsocker
  • 4 msk kakao
  • 1 msk smör
  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Vispa samman alla ingredienserna utom vaniljen och smöret i en kastrull. Sjud såsen och vispa i den tills den börjar tjockna.

Ta av från värmen, vispa i vaniljen och smält i smöret. Slå upp i förvärmd skål och servera.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ystra
21 januari 2013

Vad menas med vaniljpulver? Vaniljsocker eller sånt där helt svart pulver gjort av mald vaniljstång? Det kändes som om 1tsk sånt pulver skulle vara alldeles för mycket.

Redaktionens kommentar
Vaniljpulver brukar finnas i kryddhyllan och innehåller 100% vanilj. Det är något mildare, eftersom hela stången används istället för bara kärnorna. Vill man ha en mildare sås går det naturligtvis fint att dra ner på mängden. Lycka till!
Kommentar av Renée
27 december 2012

Kalas! Gjorde på grädde och halva satsen för två. Vuxen chokladsmak och härligt pralinig.

Kommentar av Rrebb
6 december 2012

Den vägrar ju att bli tjockare :/

Kommentar av sophi
1 november 2012

väldigt gott! jag gjorde karnerade äpplen och lade chokladen på dom mums!

Kommentar av Sall
22 oktober 2012

Den vill inte bli tjock :/ stått och puttrat jätte länge..hade mellan mjölk i gör de nån skillnad?

Svar av Amanda
31 december 2012

jag tror det kan vara svårt att få såsen tjock om du använder dig av mjölk!

Kommentar av osignerat
26 september 2012

Kan man lägga det på kladdkaka?

Svar av Eva
20 oktober 2012

Jag tycker att man kan lägga det på vad som helst. Förutom grillad kyckling. :) GOTT!!!

Kommentar av Macbett
24 augusti 2012

Gott gotti gott gott !!

Kommentar av Mimmi
13 augusti 2012

Hur många räcker den till ungefär?

Redaktionens kommentar
4 portioner på till exempel glass.
Kommentar av Jenny och Wilma
29 juli 2012

Det var inte så lätt men det blev gott! ;)

Svar av Macbett
24 augusti 2012

Vad var det som var svårt ???

Kommentar av Maria
21 augusti 2011

Testar detta för första gången med grädde,super gott och passa utmärkt till vaniljglass.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

surdegsbrod.se

Honung

Honung sätter smak

Jämfört med vitt socker smakar honung så mycket mer. Avgör själv med honungsbullar med aprikoser och pumpakärnor!

frukostbullar.se


Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

Färskpotatis, späda salladsblad, gräslök, gräddfil… också matjessill. Ofta serverar vi sillen kryddad som den är men på några minuter kan du lätt variera smakerna på midsommarbordet. Blanda en god citronmatjessill som passar bra till potatisen. Gör enkel och klassisk matjeröra att servera på hårt bröd. Eller krydda snabbt med vitlök och chilisås… Bottna serveringsfatet med salladsblad, kall, skuren potatis och toppa med sillen. Eller gör en ljummen potatissallad med bacon och tomat – mättande som passar både midsommar och brunch dagen efter! Trevlig midsommar önskar pepparochsalt.se!

 sillrecept.se