Hemgjord chokladsås

Med en hemgjord chokladsås blir en enkel efterrätt rena festen. Servera varm chokladsås till fruktsallad, konserverad frukt eller vaniljglass! Det här är en variant med grädde och rundare smak.

Du behöver

  • 1 1/2 dl mjölk eller grädde
  • 1 dl strösocker eller rårörsocker
  • 4 msk kakao
  • 1 msk smör
  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Vispa samman alla ingredienserna utom vaniljen och smöret i en kastrull. Sjud såsen och vispa i den tills den börjar tjockna.

Ta av från värmen, vispa i vaniljen och smält i smöret. Slå upp i förvärmd skål och servera.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ystra
21 januari 2013

Vad menas med vaniljpulver? Vaniljsocker eller sånt där helt svart pulver gjort av mald vaniljstång? Det kändes som om 1tsk sånt pulver skulle vara alldeles för mycket.

Redaktionens kommentar
Vaniljpulver brukar finnas i kryddhyllan och innehåller 100% vanilj. Det är något mildare, eftersom hela stången används istället för bara kärnorna. Vill man ha en mildare sås går det naturligtvis fint att dra ner på mängden. Lycka till!
Kommentar av Renée
27 december 2012

Kalas! Gjorde på grädde och halva satsen för två. Vuxen chokladsmak och härligt pralinig.

Kommentar av Rrebb
6 december 2012

Den vägrar ju att bli tjockare :/

Kommentar av sophi
1 november 2012

väldigt gott! jag gjorde karnerade äpplen och lade chokladen på dom mums!

Kommentar av Sall
22 oktober 2012

Den vill inte bli tjock :/ stått och puttrat jätte länge..hade mellan mjölk i gör de nån skillnad?

Svar av Amanda
31 december 2012

jag tror det kan vara svårt att få såsen tjock om du använder dig av mjölk!

Kommentar av osignerat
26 september 2012

Kan man lägga det på kladdkaka?

Svar av Eva
20 oktober 2012

Jag tycker att man kan lägga det på vad som helst. Förutom grillad kyckling. :) GOTT!!!

Kommentar av Macbett
24 augusti 2012

Gott gotti gott gott !!

Kommentar av Mimmi
13 augusti 2012

Hur många räcker den till ungefär?

Redaktionens kommentar
4 portioner på till exempel glass.
Kommentar av Jenny och Wilma
29 juli 2012

Det var inte så lätt men det blev gott! ;)

Svar av Macbett
24 augusti 2012

Vad var det som var svårt ???

Kommentar av Maria
21 augusti 2011

Testar detta för första gången med grädde,super gott och passa utmärkt till vaniljglass.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lyxig risotto

Krämig räkrisotto

En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!

risotto.nu

Bärlyx!

Smak av sommar

Bär är sommarlyx hela året! Tjuvstarta sommaren med paj med blåbär och hallon.

bärrecept.se


Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

Ingefära är en spännande och användbar krydda. Denna smakrika rot som stammar från Kina passar fint i matlagninen. I det asiatiska köket har den använts långt tillbaka i tiden och är en viktig krydda.

Dessutom har den också använts som läkeväxt, bland annat för sina antiinflammatoriska egenskaper.

Men ingefära passar också fint som smaksättare i kakor av olika slag, de välkända pepparkakorna vi bakar varje jul är ett bra exempel. Tillsammans med kardemumma ger ingefäran också fin smak åt sockerkakan. Prova ett nytt recept på Ingerfärs- och kardemummakaka till fikat. Ett enkelt och annorlunda sätt att smaksätta kakan. Servera med vispad grädde eller vaniljglass och du har en kaka som passar lika bra som efterrätt som till eftermiddagsfika!

Smaklig och kryddig fika!

 efterratter.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...