Småländsk ostkaka

Hemgjord ostkaka kräver lite arbete, men det är det värt! Servera med sylt och grädde och succén är ett faktum.

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

  • 3 l mjölk
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 msk ostlöpe (finns att köpa på apoteket och i vissa livsmedelsbutiker)
  • 3 ägg
  • 3 msk socker
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 20 sötmandlar

Gör så här:

Vispa först ut vetemjölet med lite av mjölken. Värm sedan resten av mjölken i en kastrull tills den är fingervarm.

Vispa ner ostlöpe och mjölredningen i mjölken. Ställ av kastrullen från plattan och låt den stå med locket på tills massan stelnat. Det tar cirka en timme.

Bryt samman massan med en slev och lägg upp massan i en finmaskig sil eller ett durkslag med silduk och låt den rinna av.

Vispa nu samman ägg, socker och grädde. Finhacka mandeln och blanda ner den. Rör ner den avrunna ostmassan och blanda smeten väl.

Smörj en ugnsfast form med lite högre kanter, den bör rymma 2-3 liter. (Har du en form för ostkaka använder du förstås den!)

Slå i smeten och grädda ostkakan i cirka 200 grader i 50-60 minuter tills den stannat och fått fin färg.

Låt kakan svalna i formen och servera ljummen med vispgrädde och sylt!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ulrica
26 juli 2009

Det finns inget godare än hemgjord ostkaka med mycket mandel i.

Kommentar av Helena
19 juli 2009

Gud så gott!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukost

Lyxigt nybakat!

Sparka igång dagen med stil! Hembakta frallor vinner över vilket morgonhumör som helst.

frukostbullar.se

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se


Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

Rabarberns syrliga smak lyfts fram fint av sötma. Passa på att lagra ett stycke försommar till gråare dagar i form av chutney eller sylt! Fast allra godast är rabarbern förstås just nu i en rabarberpaj. Med kardemumma, kolasmak eller havretäcke kanske? Och så kan du se fram emot att göra rabarber- och jordgubbssaft, när den tiden kommer...

 smulpaj.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...