Småländsk ostkaka

Hemgjord ostkaka kräver lite arbete, men det är det värt! Servera med sylt och grädde och succén är ett faktum.

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

  • 3 l mjölk
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 msk ostlöpe (finns att köpa på apoteket och i vissa livsmedelsbutiker)
  • 3 ägg
  • 3 msk socker
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 20 sötmandlar

Gör så här:

Vispa först ut vetemjölet med lite av mjölken. Värm sedan resten av mjölken i en kastrull tills den är fingervarm.

Vispa ner ostlöpe och mjölredningen i mjölken. Ställ av kastrullen från plattan och låt den stå med locket på tills massan stelnat. Det tar cirka en timme.

Bryt samman massan med en slev och lägg upp massan i en finmaskig sil eller ett durkslag med silduk och låt den rinna av.

Vispa nu samman ägg, socker och grädde. Finhacka mandeln och blanda ner den. Rör ner den avrunna ostmassan och blanda smeten väl.

Smörj en ugnsfast form med lite högre kanter, den bör rymma 2-3 liter. (Har du en form för ostkaka använder du förstås den!)

Slå i smeten och grädda ostkakan i cirka 200 grader i 50-60 minuter tills den stannat och fått fin färg.

Låt kakan svalna i formen och servera ljummen med vispgrädde och sylt!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ulrica
26 juli 2009

Det finns inget godare än hemgjord ostkaka med mycket mandel i.

Kommentar av Helena
19 juli 2009

Gud så gott!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

lasagne.nu

Morotskaka

Lätt och god

Lättbakad och saftig - men också mager. Prova ett gott recept på morotskaka utan onödiga kalorier.

morotskaka.com


Bagels

Fyllda bagels

Den som vill vakna mjukt i helgen räcker upp en hand! Hembakade bagels fyllda med färskost gör frukost till fest.

Bagels är ringformade bröd som får sin speciella karaktär av att först kokas och sedan gräddas i ugn. Med matiga fyllningar passar amerikanska bagels fint som frukost, till lunch eller i picknickkorgen.

En klassisk bagel fylls gärna med färskost, smaksatt med pepparrot. Elvis sägs ha älskat jordnötssmör och sylt men den som tar ett säkert kort väljer bagels fyllda med brie eller matiga bagels med avokado och keso. Oavsett fyllning imponerar du garanterat med hembakade bagels!

 bagelsrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...