![]() ![]() Småländsk ostkakaHemgjord ostkaka kräver lite arbete, men det är det värt! Servera med sylt och grädde och succén är ett faktum. Du behöverReceptet är för 6 personer.
Gör så här:Vispa först ut vetemjölet med lite av mjölken. Värm sedan resten av mjölken i en kastrull tills den är fingervarm. Vispa ner ostlöpe och mjölredningen i mjölken. Ställ av kastrullen från plattan och låt den stå med locket på tills massan stelnat. Det tar cirka en timme. Bryt samman massan med en slev och lägg upp massan i en finmaskig sil eller ett durkslag med silduk och låt den rinna av. Vispa nu samman ägg, socker och grädde. Finhacka mandeln och blanda ner den. Rör ner den avrunna ostmassan och blanda smeten väl. Smörj en ugnsfast form med lite högre kanter, den bör rymma 2-3 liter. (Har du en form för ostkaka använder du förstås den!) Slå i smeten och grädda ostkakan i cirka 200 grader i 50-60 minuter tills den stannat och fått fin färg. Låt kakan svalna i formen och servera ljummen med vispgrädde och sylt! ![]() ![]() 19 juli 2009
Gud så gott! ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
Det finns inget godare än hemgjord ostkaka med mycket mandel i.