Småländsk ostkaka

Hemgjord ostkaka kräver lite arbete, men det är det värt! Servera med sylt och grädde och succén är ett faktum.

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

  • 3 l mjölk
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 msk ostlöpe (finns att köpa på apoteket och i vissa livsmedelsbutiker)
  • 3 ägg
  • 3 msk socker
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 20 sötmandlar

Gör så här:

Vispa först ut vetemjölet med lite av mjölken. Värm sedan resten av mjölken i en kastrull tills den är fingervarm.

Vispa ner ostlöpe och mjölredningen i mjölken. Ställ av kastrullen från plattan och låt den stå med locket på tills massan stelnat. Det tar cirka en timme.

Bryt samman massan med en slev och lägg upp massan i en finmaskig sil eller ett durkslag med silduk och låt den rinna av.

Vispa nu samman ägg, socker och grädde. Finhacka mandeln och blanda ner den. Rör ner den avrunna ostmassan och blanda smeten väl.

Smörj en ugnsfast form med lite högre kanter, den bör rymma 2-3 liter. (Har du en form för ostkaka använder du förstås den!)

Slå i smeten och grädda ostkakan i cirka 200 grader i 50-60 minuter tills den stannat och fått fin färg.

Låt kakan svalna i formen och servera ljummen med vispgrädde och sylt!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ulrica
26 juli 2009

Det finns inget godare än hemgjord ostkaka med mycket mandel i.

Kommentar av Helena
19 juli 2009

Gud så gott!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

bakakaka.se

Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

bakakaka.se


Fläskpannkaka

Matiga pannkakor

Varför steka pannkakor i stekpanna när det finns ugn? Ugnspannkaka är bekväm mat på nolltid.

Nyttiga och matiga pannkakor serverade med matig fyllning är tacksam vardagsmat. Använd gärna lite grövre mjöl i smeten, till exempel i grahamspannkakor. Eller var bekväm och använd ugnen. Klassisk ugnspannkaka går att variera i det oändliga. Prova att byta ut lite av vetemjölet mot grahamsmjöl eller dinkelmjöl. Smaksätt pannkakan med äppelbitar, finhackad lök, riven ost eller bacon. Eller laga klassisk fläskpannkaka och servera med linongsylt, rivna morötter, lättkokt broccoli och vitkålssallad. Bekvämt, snabbt och lättlagat. Och gott såklart!

             

 pannkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...