Småländsk ostkaka

Hemgjord ostkaka kräver lite arbete, men det är det värt! Servera med sylt och grädde och succén är ett faktum.

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

  • 3 l mjölk
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 msk ostlöpe (finns att köpa på apoteket och i vissa livsmedelsbutiker)
  • 3 ägg
  • 3 msk socker
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 20 sötmandlar

Gör så här:

Vispa först ut vetemjölet med lite av mjölken. Värm sedan resten av mjölken i en kastrull tills den är fingervarm.

Vispa ner ostlöpe och mjölredningen i mjölken. Ställ av kastrullen från plattan och låt den stå med locket på tills massan stelnat. Det tar cirka en timme.

Bryt samman massan med en slev och lägg upp massan i en finmaskig sil eller ett durkslag med silduk och låt den rinna av.

Vispa nu samman ägg, socker och grädde. Finhacka mandeln och blanda ner den. Rör ner den avrunna ostmassan och blanda smeten väl.

Smörj en ugnsfast form med lite högre kanter, den bör rymma 2-3 liter. (Har du en form för ostkaka använder du förstås den!)

Slå i smeten och grädda ostkakan i cirka 200 grader i 50-60 minuter tills den stannat och fått fin färg.

Låt kakan svalna i formen och servera ljummen med vispgrädde och sylt!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ulrica
26 juli 2009

Det finns inget godare än hemgjord ostkaka med mycket mandel i.

Kommentar av Helena
19 juli 2009

Gud så gott!


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com

Mellanmål

Fyll på med mellanmål

Blodsockret dippar. Nu är goda råd dyra. Det är dags för mellanmål! Plocka fram björnbärsmuffins med chokladsmak.

bärrecept.se


Helgtips

Pasta + sås= helgmiddag

Pasta är vardagslösningen framför andra. Men en god pastasås förvandlar spagettin till helgmiddag.

Pasta är mycket mer än spagetti. En enkel tagliatelle blir helgmat med en god sås, gärna med bacon och zucchini. Ädelostsås med broccoli, dragonsås med fläskfilé eller en god currysås – alla lyfter pastan till nya höjder. En klassisk köttfärssås måste inte smaka barnmat och en god, krämig ostsås eller fetaostkräm är allt som behövs som tillbehör till färsk pasta. Sugen på mera? En god tapenade och ett snabbt olivbröd i långpannan så har du menyn!

 pastarecept.nu