Chokladglass

En riktigt smakrik chokladglass, med mörk choklad i smeten. En festglass värdig en bättre festmåltid!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 5 dl grädde
  • 5 dl mjölk
  • 3 msk honung
  • 1 dl muscovadosocker
  • 1 dl kakao
  • 50 g mörk choklad
  • 1 dl strösocker
  • 8 äggulor

Gör så här:

Blanda grädde, mjöl, honung, kakao och muscovadosocker i en kastrull. Koka upp under omrörning. När blandningen är varm, blanda ner chokladen och rör tills den löst sig.

Vispa samman äggulor och strösocker.

Häll lite av den varma gräddblandningen i äggulorna och rör om.

Vispa nu ner äggulorna i gräddblandningen och låt sjuda under omrörning tills smeten tjocknat.

Låt smeten svalna helt, gärna i vattenbad.

Frys glassen i glassmaskin, i omgångar om du använder en mindre glassmaskin.

Servera i portionsglas, gärna med frukt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarberpaj

Fika med årets första rabarberpaj!

Våren är här och vi firar med en riktigt klassisk rabarberpaj!

Värmen är här och grönskan exploderar. I södra Sverige finns späd rabarber, lagom till årets första rabarberpaj!
Rabarber blev populär i trädgårdarna först när socker blev billigt nog för att allmänheten skulle ha råd att köpa. För rabarber kräver socker, och gärna vaniljsås eller grädde för att balansera den syrliga smaken.
Gör en klassisk rabarberpaj med smultäcke. Eller prova någon av alla varianter där rabarbern får extra smak – rabarberpaj med mandelmassa, rabarberpaj med kolasmak, kardemumma eller kanske en rabarberpaj med knaprigt havretäcke?
Oavsett vilken som är din favorit smakar den allra bäst ljummen, serverad i vårsolen!

 smulpaj.se

Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

bakakaka.se

Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

gratäng.se


Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

Paj passar nästan alltid bra att bjuda på. En perfekt rätt att förbereda i förväg eller att snabbt svänga ihop när det är bråtom. Variationerna är oändliga och du kan lätt göra olika sorters pajbotten, med grovt eller fint mjöl efter smak och tillfälle.

Laga klassiska pajer som köttfärspaj eller en god och smakrik ostpaj.

Den som vill ha omväxling lagar kikärtspaj eller brie-och salamipaj. Kanske ett nytt, läckert recept på champinjonpaj med bacon?

 pajrecept.se